Jonge geit

Juultje is juni 2023 geboren bij een gietenmelkerij. Net als haar vriendin Saartje, had ze een heel laag geboorte gewicht, rond de 1 kilo in plaats van het normale geboortegewicht wat rond de 3,5 kilo ligt. Geitjes als Juultje en Saartje worden in de dierindustrie als overtollig bijproduct beschouwd, net als de bokjes. Deze dieren worden zo snel mogelijk afgevoerd naar het slachthuis. Ze zijn dan pas enkele dagen oud en dus vergelijkbaar met een baby. 

Juultje is dit lot ontsprongen. Ze is door de boerin met de fles groot gebracht. De boerin hoopte dat ze dan alsnog voldoende zou groeien en uiteindelijk alsnog als melkgeit ingezet kon worden. Ze bleef echter te klein waardoor ze alsnog richting het slachthuis zou gaan. 

Haar vriendin Saartje was ook met de fles groot gebracht omdat ze te klein was. Via een stagiaire van het melkbedrijf had zij een plekje gevonden bij de sanctuary in plaats van de route naar het slachthuis en omdat geiten in een groep leven, had Juultje geluk en mocht ze met Saartje mee naar het Wijland. 

Juultje is onthoornd. In de reguliere geitenhouderij is dit een gebruikelijke procedure. Onthoornen wordt binnen 7 dagen na de geboorte gedaan. Met een soort grove soldeerbout worden de hoornpitjes verwijderd en dichtgeschroeid. Omdat er veel geiten in een kleine ruimte gehouden worden(12 – 15 per 4 m2), kunnen ze elkaar (en de boer) met hun hoorns verwonden. De ingreep is ingrijpend. Zelfs met verdoving kan er nog steeds pijn tijdens en vooral na de ingreep optreden. 

Daarnaast hebben de hoorns een functie. Ze maken onderdeel uit van de onderlinge communicatie en dienen als ‘airco’ wanneer de geit het warm heeft. 

Bij Juultje groeien inmiddels wel hoorntjes maar deze zijn door de ingreep misvormd. Ze hebben een rare vorm en zitten niet goed verankerd op haar hoofd omdat het grootste deel is weggebrand. Vaak laten deze verminkte hoorntjes op den duur los en blijft de geit er de rest van haar leven last van hebben. 

Juultje is gelukkig verder een hele vrolijke dame. Ze kan plots gekke sprongen maken en rent graag hard in het rond. Omdat ze met de fles is grootgebracht associeert ze de mens met eten en is alles aan de mens blijkbaar eetbaar. Op haren, jassen, schoenen en ook vingers kauwt ze graag. 

Bijzondere kenmerken:

  • Ze is een echte spring in het veld
  • Ze heeft echt een hele zachte vacht