brrr...koud

Brrrr...koud!

De herfst en winter zijn vaak een beetje afzien in de sanctuary. Ondanks dat de winters vaak niet zo koud meer zijn als vroeger, kan het toch nog wel af en toe aardig vriezen. Dit heeft een groot effect op de dagelijkse verzorging en ook op de bewoners van het Wijland.

De wekker gaat, het is nog donker. Het voelt koud aan en er is vorst voorspeld. Wanneer het lichter wordt, zie je dat buiten alles onder een witte waas zit. Een dun laagje ijs geeft de buitenwereld een bijzondere glans. Met een dikke jas, das en een muts op ga je aan de slag. 

Het eerste wat opvalt, wanneer je de stal in komt, is dat het water wat nog in de gieter zit die bij de deur staat, bevroren is. Bo en Pip liggen diep weggedoken in een berg stro maar wanneer ze je horen dan springen ze meteen op. Met een luid geknor laten ze beiden weten dat ze zin hebben in het ontbijt. Ook bij hen is het water in hun drinkbak bevroren. Normaal dan vullen we dat met de gieter of via de grote waterbak die buiten voor de paarden staat maar helaas, ook die laatste is zodanig bevroren dat je er geen water kunt halen. 

Wanneer het gevroren heeft dan ben je veel extra tijd kwijt. We moeten alle waterbakken ijsvrij maken. Dat zijn er in het totaal nu al meer dan 10 verspreid over het hele terrein en soms, wanneer de laag ijs zo dik is dat je er niet doorheen komt, moet er heet water gehaald worden om deze dunner te maken. Wanneer het hele dagen vriest, dan moeten we dat zowel in de ochtend als in de avond herhalen. 

Een ander effect is dat veel bewoners het vervolgens weigeren om buiten hun behoeften te doen en daar waar ze dat wel doen, vriest het vast aan de grond. Met schep en harkje gewapend, gaan we dan op pad om alle drollen op te ruimen. 

Nee, de vorst heeft niet onze voorkeur en ook niet die van de meeste bewoners, ondanks dat het vanuit je woonkamer er wel prachtig uit kan zien.