Het gelijk van de natuur

Op 8 maart arriveerde Kareltje Geitenbok bij het Wijland. Kareltje is voorheen gebruikt als dek-bok. Omdat er na verloop van tijd een risico is op inteelt, wordt hij vervangen door een andere soortgenoot. Bokken zoals Kareltje krijgen dan alsnog een enkeltje richting de slacht. Kareltje is twee jaar. Nog hartstikke jong wanneer je bedenkt dat geiten gemiddeld 12 tot 16 jaar kunnen worden. 

Voordat Karel kwam hebben we intern gekeken waar we hem het beste konden plaatsen. We bedachten dat het om verschillende redenen goed was om Karel bij de andere bokken plaatsen (Solrig, Guus en Melchior).

Ten eerste vanwege zijn formaat. In verhouding tot Saartje en Juultje is Karel een flinke jongen. Wat zou het effect zijn op die twee kleine dames? Zijn formaat kwam veel meer overeen met die van de andere drie bokken. 

Ten tweede vroegen we ons af of Karel überhaupt wel door het luikje kon komen op de plek waar Saartje en Juultje wonen. 

Ten derde is de plek waar de andere drie bokken wonen een stuk groter. Zowel de binnen- als de buitenruimte. Het is wel mogelijk om de buitenruimte bij Saartje en Juultje uit te breiden, maar met het oog op de aanstaande verhuizing, is dat niet heel efficiënt. 

Dus Karel werd bij zijn komst in de binnenruimte geplaatst naast de drie andere geitenheren. Het werd echter al snel duidelijk dat die plek totaal niet zijn voorkeur had. Hij bleef ver weg van de drie neuzen die nieuwsgierig door de omheining staken en wanneer je van hem weg liep, ging hij ongelofelijk hard een soort smeekbede blaten (en geloof mij, geiten zijn daar ongelooflijk goed in) terwijl hij met bibberbeentjes tegen de deur aangedrukt stond. 

Dit was duidelijk geen goed plan!

Na twee dagen hebben we toen alsnog besloten om te kijken hoe het samen met de twee dames ging. 

Met Karel aan een koortje gingen niet wij met hem naar de andere stal maar hij meer met ons. Na een uurtje in de ruimte naast Saartje en Juultje, is hij al bij ze ingetrokken. De dames vonden hem eerst wel wat spannend maar al snel was vooral Juultje groot fan van Karel. En Karel…die heeft geen bibberbenen meer en voelt zich weer helemaal op zijn plek.