Rosa komt uit Roemenië en is in 2019 los in een vrachtwagen samen met een aantal andere paarden naar Nederland vervoerd. Veel paarden worden zo voor weinig geld uit andere landen naar Nederland gehaald en hier met flinke winst verkocht. In het geval van Rosa waren dit mensen die geen verstand van paarden hadden maar wel van geld verdienen. In de groep paarden die ze naar Nederland vervoerden zat een twee jarige Friese hengst. Alle merries werden vervolgens zwanger door verkocht zonder dat men dit wist. 

Rosa is vervolgens door een andere handelaar opgekocht alwaar ze als sportpony werd aangeboden. Naast dat Rosa zwanger was had ze last van straalrot, een pijnlijke aandoening aan de hoeven, zat ze helemaal onder de littekens op haar benen en boven haar ogen en was ze heel angstig. We weten niet waar de littekens vandaan komen maar wel dat er iets traumatisch gebeurd moet zijn in haar verleden.

Uiteindelijk is Rosa bij Sanctuary het Wijland terecht gekomen. Waar ze gewoon paard (pony) mag zijn en de scherpe kantjes inmiddels van haar angstige gedrag af is. 

Rosa is op 26 maart 2020 bevallen van een prachtige zoon. Zoran genaamd. Omdat Zoran erg groot was bij de geboorte, verliep deze alles behalve vlekkeloos. Daar kwam bij dat de nageboorte niet los wilde laten. Alle spanning en pijn van de bevalling maar ook de angst die nog in Rosa zat, maakte dat ze Zoran in het begin niet accepteerde en hij geen melk mocht drinken. Gelukkig kon ze dat na enige tijd wel toelaten.

Rosa staat nog steeds samen met haar zoon in de groep. Je kunt zien dat de band tussen moeder en zoon erg sterk is en ze hem nog steeds bemoederd. Wanneer je dan bedenkt dat paardenbaby’s vaak al met 4 tot 6 maanden van hun moeder gescheiden worden, dan realiseer je jezelf dat dit heel tegennatuurlijk is. 

Bijzondere kenmerken:

  • Ze is in de zomer diep goud van kleur en in de winter créme, een echte toverbal dus
  • Ze is astmatisch. Daarom willen we voor haar binnenkort een hooistomer aanschaffenn