Sofia is een muildier. Haar vader is een Grand Noir du Berry ezel en haar moeder een Breton, een Frans trekpaard.

Sofia is geboren in Frankrijk en toen zij met 3 jaar bij ons kwam was ze daarvoor ook al in Spanje en Italië geweest. Wij werden ‘eigenaar’ nummer 9. 

Muildieren worden al jaren lang gefokt door de mens en veelal gebruikt als lastdier. Dat de natuur het niet helemaal zo bedoeld heeft blijkt uit het feit dat muildieren eigenlijk altijd onvruchtbaar zijn. 

In Nederland komen muildieren niet zoveel voor. Het is vooral in Spanje, Portugal en Frankrijk maar ook in Amerika waar muildieren veel worden gefokt en gebruikt.

Sofia is in 2015 van Spanje naar Nederland gehaald door een handelaar die wel brood zag in het aanbieden van niet alledaagse dieren. Ze stond in een donkere hal tussen meer dan 75 paarden. De enorme zachtheid die ze uitstraalde vanuit haar enorme krachtige lijf. De wijze waarop ze totaal in zichzelf gekeerd stond en de wereld om haar heen leek te willen uitwissen. Ze raakte ons enorm zoals ze daar stond. Tentoongesteld als een rariteit. De man vertelde ons dat wanneer we haar als rijdier wilde gebruiken het slim was om een heel scherp bit te gebruiken of nog liever een stuk motorketting. Dan kon je haar wel makkelijk onder controle houden.

We hebben haar vrij gekocht. Weg uit de handel en ver weg van mensen die opzoek zijn naar bijzondere dieren om hun eigen imago mee op te poetsen. In het begin riep nog menig één hoelang het zou duren voordat we haar weer weg zouden doen. Want aan een muildier met zo’n eigenwijs karakter, daar had je toch helemaal niets aan. 

Sofia is inmiddels al jaren bij ons. Ze is zacht, super gevoelig en heel lief. Ook in de groep gaat het goed en loopt ze vrolijk mee tussen de paarden. Tinus is haar grootste maatje. Zij mag ook als enige bij hem altijd uit het zelfde hooinet eten. 

Bijzondere kenmerken:

  • Ze balkt als een ezel maar ziet eruit als een paard met wat langere oren.
  • In tegenstelling tot de paarden is ze een territorium dier. Dat betekent dat wanneer er een vreemd dier op het terrein komt, ze deze kan aanvallen.