Zoran is op 26 maart 2020 geboren bij Sanctuary het Wijland. Zijn moeder, Rosa, bleek zwanger te zijn nadat zij haar intrek in de paardenkudde van de sanctuary had genomen. Haar verhaal kun je lezen wanneeer je op haar foto in het overzicht klikt. 

Zoran is als paard nooit ‘beleerd’. Hij is van alle paarden die bij het Wijland wonen het meest puur paard. We hebben hem ook beloofd dat zolang hij bij sanctuary het Wijland woont, dit zo zal blijven. 

De vader van Zoran is een grote Fries en zijn moeder een pony. Zoran is dan ook ruim 20 cm groter dan zijn moeder en groter dan alle andere paarden bij de sanctuary maar hij voelt en gedraagt zich vaak nog steeds als de baby van de groep. Zo kan hij op spannende momenten ook nog steeds de nabijheid van zijn moeder opzoeken. Zij laat dan altijd met een heel zachte hinnik horen dat ze er voor hem is. 

Begin 2023 heeft Zoran drie weken bij een paardenkliniek gestaan. Hij had zijn hele buik vol met zand zitten en kreeg daardoor koliek. Gelukkig is dat goed gekomen, maar het blijft wel oppassen met zand bij hem. 

Toen hij weer naar huis mocht vroeg de assistent die meeliep wat we met hem gingen doen. Dressuur, springen, voor de kar? Toen we aangaven dat we niets van dat alles gingen doen maar hij gewoon paard mocht zijn werd er vreemd opgekeken. Zo is onze band met dieren meestal gebaseerd op het nut wat ze voor ons hebben en zijn ze, zonder dat mensen dat vaak zo bedoelen, stiekem toch een gebruiksartikel. 

Zoran is een grote lieve en nieuwsgierige knuffel die wel graag zelf bepaalt wat hij doet. 

Zoran maakt vast onderdeel uit van de kudde paarden op de sanctuary. Dat wil zeggen dat hij niet voor herplaatsing in aanmerking komt. 

Bijzondere kenmerken:

  • Hij vindt het niet fijn wanneer je hem op zijn hoofd aait
  • Hij is super nieuwsgierig en helpt graag een handje mee wanneer je in de paddock gaat klussen